La gestió dels pensaments negatius del cuidador

 

Tenir cura d’una persona gran en situació de dependència és una tasca gratificant, si bé en ocasions també pot resultar cansat, tant a nivell físic com emocional. Com a cuidadors, això ens pot portar a tenir sentiments contraposats: l’estima per la persona gran es transforma de vegades en pensaments fatalistes de futur, inseguretats sobre les pròpies capacitats i dubtes sobre la pròpia vida.

Els pensaments erronis generen malestar en la persona que presta la cura i es poden acabar traslladant no només a la tasca realitzada sinó també a la persona dependent. La realitat no pot ser cambiada però sí el que pensem sobre ella i la manera com l’abordem. Els pensaments erronis i negatius sobre la tasca de la cura poden comportar sentiments com ara la tristesa, la culpa, l’ansietat, la inseguretat, l’autocompassió i fins i tot la ira.

Què són els pensaments negatius?

Els pensaments negatius són idees pernicioses que apareixen al nostre cap sense que les cerquem gaire però que pertorben el nostre benestar. Moltes vegades són automàtics i sabotegen el millor de nosaltres mateixos i, si no sabem controlar-los, ens acaben creant una situació de frustració molt gran, ansietat, enuig cap a la nostra pròpia persona i les situacions que ens envolten, i acaben per generar nous pensaments negatius. Això provoca un cercle viciós del que resulta difícil sortir, on els pensaments negatius es repeteixen una i altre vegada.

 

Un pensament sobre “La gestió dels pensaments negatius del cuidador

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s